Welke software?

Photoshop CC en PS-Expert Foto-bewerkingsprogramma: Kies je voor: gratis, eenmalige aanschaf of maandelijks abonnement?

Terminologie: Met Photoshop bedoelen we de CC (Creative Cloud), de cloud en abonnement variant. Met Photoshop Elements bedoelen we de eenmalige aanschaf variant met drie werkniveau’s;  beginners (‘Start’), gevorderd (‘Met instructies’) en vér-gevorderd (‘Expert’). Deze laatste noemen we hier PS-Expert.

  • Photoshop is moeilijk te leren en is voor professionele en gevorderde gebruikers.

Klopt voor wat betreft Photoshop CC (niet voor PS-Elements)

  • Photoshop is alleen met een maandelijks abonnement te gebruiken.

Klopt voor wat betreft Photoshop CC (niet voor PS-Elements)

  • Photoshop Elements is eenvoudig en vooral voor de beginnende beeldbewerker.

Klopt voor wat betreft Photoshop Elements ‘Start’ en ‘Met instructies’ (niet voor PS-Expert)

  • Met Photoshop Elements kan je lang niet zoveel als met Photoshop CC

Klopt voor wat betreft Photoshop Elements ‘Start’ en ‘Met instructies’ (niet voor PS-Expert)

  • Photoshop Elements ‘Expert’ is absoluut vergelijkbaar met Photoshop CC

Klopt! Maar dan zonder abonnement en enkele overbodige extra’s (zoals neurale filters).

.

Dáár gaat deze site over!

Wij durven te stellen dat de professionele en gevorderde Photoshop gebruiker slechts 60% van de mogelijkheden van het ingewikkelde Photoshop CC gebruiken, terwijl je met PS ‘Expert’ minstens 90% van wat Photoshop biedt ook kunt toepassen. Met name de beeldbewerking zoals kleuren bijstellen, in meerdere lagen werken (en zo twee foto’s kunnen combineren), en het gebruik van maskers waarbij je bijvoorbeeld de lucht kunt selecteren en die alleen iets donkerder of blauwer kunt maken, worden veel gebruikt. Naast Photoshop bestaan er tientallen andere beeldbewerkingspakketten. Twee gratis pakketten zijn Paint.net en Gimp.org. Wij hebben een voorkeur voor een pakket wat je eenmalig aanschaft, maar zéér veel mogelijkheden biedt én in modules is te leren (van beginner tot gevorderd); Photoshop Elements. De expert module van deze laatste stelt jou in staat nagenoeg alles toe te kunnen passen (inclusief lagen en masker!), wat in het grote Photoshop ook kan. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de uitbreidingen van Photoshop in de Creative Cloud versie de laatste jaren voornamelijk bestond uit kunstmatige intelligentie (AI) toepassingen, die je nauwelijks gebruikt. Denk aan oude foto’s automatisch inkleuren, stand van de ogen veranderen, een gezicht ouder maken, of vele andere automatische processen die je misschien liever handmatig doet (zoals de achtergrond vervagen). Ook mis je de cloud opslag mogelijkheden van Creative Cloud, maar daar zijn vele andere oplossingen voor (Dropbox, Pcloud, OneDrive, Google drive etc.), áls je die al nodig hebt, immers een goed back-up regime van je foto’s blijft noodzakelijk, maar kan ook gemakkelijk op een externe harde schijf (of liever twee). Nu is Photoshop elements in drie modules in te stellen… Snel, met instructies en expert. Met name de module Expert komt (heel) dicht in de buurt van het grote Photoshop CC. Dáár gaat deze website over. Wat nu te doen? (stappenplan:)

  1. Allereerst kan je beginnen met de proefversie (30 dagen) van Photoshop Elements te downloaden van de Adobe site. Je gaat er met behulp van deze site mee aan de slag.
  2. Je begint dan rustig met de ‘met begeleiding’ versie. Bij elke handeling krijg je begeleidende instructies. Gebruik twee eigen foto’s om mee te werken.
  3. Daarna ga je opdrachten uitvoeren in de ‘Snel’ versie. Volg de 50 minuten durende, maar waardevolle Zoom academie workshop Photoshop Elements bij ‘Beginners‘.

Als je je jezelf hierin voldoende hebt bekwaamd kan je zelf verder aan de slag in de ‘Expert’ modus. Ik ben er van overtuigd dat je de meerwaarde van Photoshop ‘Expert’ inziet en graag gebruik maakt van onze scherpe prijs voor het Photoshop Elements pakket (eenmalige aanschaf, géén abonnementskosten). Mocht u ooit besluiten toch het Photoshop CC abonnement aan te schaffen, dan zijn alle in Photoshop Elements (Expert) bewerkte foto’s (.PSD formaat) probleemloos te gebruiken!

Paint.net is Gratis maar beperkt.
Gimp.org is Gratis maar vrij ingewikkeld.
Photoshop Elements Expert , ónze keuze!